Balans-Training, Psychologie Praktijk voor neurofeedback en psychologische hulp in Arnhem
Balans-Training werkt met NeuroCARE Pro
Neurofeedback Arnhem Psycholoog Arnhem Psychologische hulp Stress Psycholoog Tarieven Contact
   
 

Statistische resultaten van neurofeedback

Sinds de jaren 1980 zijn er talrijke onderzoeken gepubliceerd over de efficïëntie van klassieke neurofeedback bij ADD-ADHD (Lubar, Tansey, Linden, Monastra, Rossiter, Othmer, Cartozzo, Kropotov, Fuchs, DeBeus, Beauregard zijn de belangrijkste auteurs van wetenschappelijke publicaties). Vooral de laatste jaren hebben enkele dubbelblind onderzoeken de positieve resultaten bevestigd. Rossiter toonde aan dat de verbetering op gedragschalen en op aandachttesten vergelijkbaar waren met de effecten van Rilatine®.

Zijn de resultaten van neurofeedback blijvend?

Medicatie zoals Rilatine® onderdrukken de symptomen, die echter terug de kop opsteken van zodra de medicatie gestopt wordt.

Neurofeedback is een leerproces. Maar ook dit moet in een bredere context begrepen worden. Aanvankelijk was men bij klassieke neurofeedback van mening dat de therapeutische effecten via conditionering van de getrainde EEG-frequentiebanden tot stand kwamen. Later is men gaan inzien dat klassieke neurofeedback tot een globale normalisering van het EEG-patroon leidde. Verder onderzoek heeft geleid tot het inzicht dat in werkelijkheid bij deze training een toename van de de EEG-complexiteit optrad, wat men in de nieuwere chaoscontrole neurofeedback uitdrukkelijk als behandelingprincipe voorop heeft gesteld. Leren in deze context betekent eigenlijk een onbewuste toename van de complexiteit van de werking van het neurale netwerk bevorderen. Precies omdat dit op onbewust vlak plaatsvindt, verklaart waarschijnlijk het blijvende effect.

De resultaten die iemand via neurofeedback verwerft, zijn dan ook in principe blijvend. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. Een studie van Lubar in 1995 aantoonde dat bij 51 behandelde ADD/ADHD-gevallen er na 10 jaar blijvende positieve resultaten waren. Van Rilatine® zijn de langstlopende studies over blijvend effect beperkt tot 14 maanden.

Brown toonde aan dat wanneer hij succesvolle klassieke neurofeedbacksessies achteraf bestudeerde, er een afname van de variabiliteit van het ganse EEG-spectrum ontstond, en dat dit samenging met een verhoogde complexiteitsdimensie. Daarop ontwikkelde hij een nieuw systeem dat uitdrukkelijk deze mechanismen rechtsreeks ging beïnvloeden. Bij succesvolle sessies waren er duidelijke verbeteringen in de chaoscontrolemeetwaarden. De meeste van deze studies hebben in 80 % van de gevallen van neurofeedbackbehandeling bij ADD-ADHD goede resultaten getoond, wat vergelijkbaar is met de statistische resultaten van Rilatine®.

Bron (2005):
add-adhd-plus.com/neurofeedback-statistische-resultaten.html (met toestemming overgenomen)

>>  volgende  >>

1 / 3